- Zet bovenaan het CV jouw persoonlijke gegevens. Zorg dat jouw contactgegevens compleet zijn, niet alleen een e-mailadres, maar ook een telefoonnummer, waar wij jou kunnen bereiken voor verdere vragen en informatie. Vermeld ook jouw geboortedatum/leeftijd bij jouw persoonlijke gegevens.
- Onder de contactgegevens, maar als eerste boven je werkervaring, kun je jezelf presenteren in een paar zinnen. Omschrijf in maximaal 5 regels wie je bent, wat je kunt en wat je wilt doen op het gebied van werk.
- Begin bij jouw werkervaring met het benoemen van je laatste baan; je eerste baan staat onderaan. Vergeet niet je werkzaamheden bij je werkervaring te zetten. Zo krijgt de opdrachtgever een totaal beeld van je kwaliteiten en competenties.
- Maak een cv niet te lang, maximaal twee A4'tjes. Het is belangrijk om in een korte tijd indruk te maken met jouw CV. Maar noem wel al je werkervaring, om te voorkomen dat je een gat op je cv krijgt.
- Heb je wel een gat in je CV, ben hier dan gewoon eerlijk over. Zolang je dat gat goed kunt verklaren, is er niets aan aan de hand. Heb je inde tussentijd bijvoorbeeld een cursus gevolgd of vrijwilligerswerk gedaan, zet dit dan vooral ook op je CV!
- Schrijf foutloos: laat je cv altijd door iemand anders lezen, zodat er geen taalfouten in voorkomen.
- Is er iets anders waar je goed in bent belangrijk voor je nieuwe baan? Geef dit dan aan onder een kopje ‘Vaardigheden’. Denk hierbij aan talen die je spreekt / machines, waarmee je kan werken (bijvoorbeeld heftruck) / cursussen, die je hebt gevolgd (bijvoorbeeld vca, veilig hijsen).
- Wees altijd eerlijk in een cv. Een ontdekte leugen of te veel bluf kan je duur komen te staan.
Sollicitatie tips
- Zeg bij binnenkomst duidelijk je naam en geef een stevige hand.
- Het is normaal dat je een beetje zenuwachtig bent. Probeer een ontspannen houding aan te nemen. Laat zien dat je enthousiast bent en glimlach.
- Wees altijd beleefd.
- Kijk tijdens het gesprek je gesprekspartner(s) in de ogen aan. Zo kom je zelfverzekerd over.
- Luister goed naar de vragen. Is iets niet duidelijk, vraag dan door of vraag of je het goed hebt begrepen. Neem de tijd om te antwoorden. Wees niet bang voor stiltes, even nadenken mag. Antwoord niet alleen met ja of nee, maar geef een uitleg.
- Vertel niets negatief over je vorige werkgevers. Je gesprekspartner kan het idee krijgen dat je onbetrouwbaar bent.
- Bij een uitzendbureau kan je worden uitgenodigd voor een concrete vacature of voor alleen maar een kennismakings-/ intakegesprek. Dit is natuurlijk verschillend in de manier van je voorbereiden op dit gesprek. Toch zijn er een aantal dingen die in beide gesprekken belangrijk zijn: Vragen zoals bijv.: “U was een periode werkloos en/of heeft een gat in uw cv: hoe komt dat?” “Hoe zouden uw collega's bij uw vorige werkgever u beschrijven?”
- Bereid je hier op voor zodat je niet hierdoor verrast bent. Wees eerlijk en probeer positief te antwoorden. Bijv.: tijdens de periode dat je werkloos was, heb je niet alleen thuis gezeten en gesolliciteerd, je deed bijvoorbeeld ook een cursus om je kennis bij te werken.
- Een sollicitatiegesprek is ook voor jou het moment om meer te weten te komen over de baan, het uitzendbureau en de feitelijke werkgever. Stel daarom vragen tijdens het gesprek. Hiermee toon je interesse, laat je zien dat je goed voorbereid bent en wordt het sollicitatiegesprek meer een echt gesprek. Vraag bijvoorbeeld naar de samenstelling van het team waarin je terecht zult komen of wat precies van je verwacht wordt.
- Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken. Vanzelfsprekend gaat je verzorgd naar het sollicitatiegesprek.
- Naast je sterke punten, willen werkgevers ook weten waar je minder goed in bent. Je kunt je zwakkere punten op een positieve manier brengen.
Ben je een beetje ongeduldig van karakter? Leg uit dat je een doorzetter bent en daarom niet van wachten houdt. Ben je nogal chaotisch? Vertel dat je elke ochtend een lijst maakt met wat je die dag gaat doen.